3041355_blog.jpg

Είμαι άνδρας, 40 ετών. Πριν από ένα χρόνο περίπου άρχισα να βγάζω κάτι σαν πιτυρίδα στο κεφάλι και δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Αν και χρησιμοποιώ όλο αυτό το διάστημα ειδικό σαμπουάν κατά της πιτυρίδας, εξακολουθώ να βγάζω αυτά τα αντιαισθητικά λέπια. Αυτό που με προβληματίζει είναι πως μοιάζουν πολύ με αυτά που έχει ένας φίλος μου στους αγκώνες, ο οποίος έχει ψωρίαση.

Τι ακριβώς είναι η ψωρίαση; Μπορεί να βγάλει κανείς και στο κεφάλι; Έχω ακούσει πως ανήκει στα δερματικά προβλήματα που δεν είναι κολλητικά αλλά δεν θεραπεύονται, ισχύει αυτό;

Με εκτίμηση,

ένας αναγνώστης

Έχω εμφανίσει κοκκινίλες σε κάποια σημεία του σώματος. Μου είπαν πως ίσως να πρόκειται για ψωρίαση. Πως θα καταλάβω αν είναι όντως ψωρίαση και όχι κάποιο άλλο δερματικό;

Η ψωρίαση είναι ένα δερματικό πρόβλημα το οποίο έχει ως χαρακτηριστικό του την εμφάνιση κόκκινων επιφανειών στο δέρμα που αν τις ξύσετε, αιμορραγούν και καλύπτονται από ένα ΠΑΧΕΙΑ ΑΡΓΥΡΟΡΟΑ-ΛΕΥΚΩΠΑ ΛΕΠΙΑ. Εκτός από την πολύ χαρακτηριστική εικόνα που έχει, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, η ψωρίαση επιλέγει συγκεκριμένες περιοχές του σώματος (κυρίως αγκώνες, γόνατα ή / και τριχωτό της κεφαλής). Πάντως, ο μόνος τρόπος να διαπιστώσετε αν το δερματικό που εμφανίσατε είναι όντως ψωρίαση, είναι να συμβουλευτείτε ειδικό. Αυτός πιθανότατα θα σας συστήσει βιοψία, αφού κάποιες μορφές ψωρίασης έχουν παραπλήσια κλινική εικόνα με άλλα προβλήματα του δέρματος.

Πόσοι τύποι ψωρίασης υπάρχουν;

Υπάρχει η κοινή ψωρίαση, που είναι η πιο συνηθισμένη (αφορά το 80% των περιπτώσεων). Η κλινική της εικόνα είναι αυτή που περιγράψαμε πριν (το δέρμα είναι κόκκινο, μοιάζει σαν να είναι καμένο και καλύπτεται από λευκό λέπι) και εμφανίζεται κυρίως σε αγκώνες, γόνατα και τριχωτό της κεφαλής, χωρίς να αποκλείονται και άλλα σημεία του σώματος. Επηρεάζει επίσης τα νύχια (σε κάποιες περιπτώσεις προσβάλει μόνο τα νύχια), ΜΕ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ  κερατίνης που μπορεί να ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ. Η κοινή ψωρίαση μπορεί να εντοπίζεται μόνο στο κεφάλι, γεγονός που κάνει πολλούς ανθρώπους να αγνοούν ότι την έχουν, αφού πιστεύουν πως έχουν πιτυρίδα και δεν επισκέπτονται ποτέ γιατρό. Δεύτερη σε συχνότητα είναι η φλυκταινώδης ψωρίαση (έχει κόκκινη βάση με μικρές φυσαλίδες γεμάτες πύον και εντοπίζεται κυρίως στις παλάμες και στα πέλματα). Υπάρχει επίσης η σταγονοειδής ψωρίαση (έχει ίδια εικόνα με την κοινή, μόνο που τα σημάδια είναι μικρά, σαν σταγόνες και είναι απλωμένα σε όλο το σώμα) και η ερυθροδερμική ψωρίαση που είναι η πιο σπάνια και αφορά εκτεταμένες βλάβες που καλύπτουν σχεδόν όλο το σώμα ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕ ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ.

Τι προκαλεί την ψωρίαση; Η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνισή της;

Έρευνες των τελευταίων ετών συγκλίνουν στην άποψη πως η ψωρίαση σχετίζεται με την κληρονομικότητα, υπάρχει δηλαδή γενετική προδιάθεση για την εμφάνισή της. Σύμφωνα με ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ, αν ένας γονιός έχει ψωρίαση, υπάρχουν 4-33% πιθανότητες να εμφανίσει και το παιδί (σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του), ενώ αν έχουν και οι δύο γονείς, το ποσοστό διπλασιάζεται (41-66%). Βασικός παράγοντας που πυροδοτεί την εμφάνιση ψωρίασης είναι το άγχος, το στρες για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός) και η καταπόνηση του οργανισμού (π.χ. πτώση του ανοσοποιητικού μετά από κάποια σοβαρή ασθένεια). Είναι επίσης σημαντικό να τονίζουμε πως κάποιος μπορεί να έχει το γονίδιο της ψωρίασης, αλλά να το εκδηλώσει πάρα πολύ ελαφρά (σε ελάχιστα σημεία στο κεφάλι, που η γενικότερη εικόνα θα μοιάζει με πιτυρίδα) ή και ποτέ.

Μπορεί η ψωρίαση να συνδέεται με κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας;

Υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει αρθροπάθειες. Όταν η ψωρίαση επηρεάζει τις αρθρώσεις, δημιουργεί ψωριασική αρθρίτιδα, η έκταση της οποίας δεν έχει σχέση με την εμφάνιση ή την έκταση της ίδιας της ψωρίασης: ένας άνθρωπος με σοβαρές βλάβες στο δέρμα μπορεί να έχει πολύ περιορισμένο ή και καθόλου πρόβλημα στις αρθρώσεις, ενώ κάποιος με ελάχιστες δερματικές βλάβες από την ψωρίαση, μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ψωριασικής αρθρίτιδας. Ο συγκεκριμένος τύπος αρθρίτιδας γίνεται αντιληπτός, όταν ο ασθενής παραπονείται για ενοχλήσεις ή και πόνο, κυρίως στα δάκτυλα των χεριών. Ο έλεγχος των αρθρώσεων αποκαλύπτει το πρόβλημα, εφόσον αυτό υπάρχει, ακόμα και αν ο ασθενής δεν έχει εμφανή σημάδια ψωρίασης στο δέρμα.

Έχω ακούσει πως δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Η ψωρίαση ανήκει στα λεγόμενα αυτοάνοσα δερματικά προβλήματα, δηλαδή ΣΥΝΗΘΩΣ δεν περνάει ποτέ εντελώς, χωρίς όμως να επιβαρύνει περαιτέρω την υγεία του φορέα της και χωρίς να κολλάει αυτούς που έρχονται σε επαφή μαζί του. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί, είναι μια από τις ασθένειες που όποιος την έχει πεθαίνει με αυτήν, αλλά όχι από αυτή. Αυτό που μπορεί να συμβεί, είναι να περιοριστεί η έκταση των βλαβών, με τη βοήθεια ειδικών αλοιφών , ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ.που θα συστήσει ο γιατρός σας. Είναι επίσης σημαντικό να μειώσετε το άγχος (το στρες και η ένταση θεωρείται πως «θρέφουν» το πρόβλημα), ενώ ανήκει στην κατηγορία των δερματικών προβλημάτων που η έκθεση στον ήλιο βοηθάει στον περιορισμό τους. Γενικά, πάντως, η ψωρίαση ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ αποτελεί πεδίο ΣΥΝΕΧΟΥΣ επιστημονικής έρευνας, η οποία δεν αποκλείεται στο μέλλον να δώσει πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπισή της.

Βασίλης Κατσιμπούλας

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος