Ο αγώνας προς την εξάλειψη της ελονοσίας

deltia typoy_photo 1-.jpg
  • «Κάθε 30 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει από ελονοσία» – Στοιχεία Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.)
  • Από ελονοσία πεθαίνουν περισσότερα παιδιά σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα ασθενών
  • Η Novartis προσφέρει αφιλοκερδώς στο δημόσιο τομέα το ανθελονοσιακό φάρμακο της, Coartem -και στη διασπειρόμενη παιδιατρική μορφή του- σε περιοχές όπου ενδημεί η ελονοσία
  • Από το 2001 μέχρι σήμερα, περισσότερες από 235 εκατομμύρια θεραπευτικές συσκευασίες του ανθελονοσιακού φαρμάκου της Novartis, έχουν προσφερθεί αφιλοκερδώς στον δημόσιο τομέα της Αφρικής,  βοηθώντας να σωθούν πάνω από 600.000 ζωές*

Αθήνα, 11 Μαίου 2009 Αναφορά στα στοιχεία αυτά, στη σημασία της παροχής ανθελονοσιακών φαρμάκων σε περιοχές που ενδημεί η ελονοσία, στην αφιλοκερδή προσφορά αντίστοιχων θεραπειών από την Novartis, καθώς και στο πλούσιο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας, παρουσίασαν σήμερα σε εκδήλωση, η οποία είχε ως θέμα της:  «Ο δρόμος προς της εξάλειψη της ελονοσίας», οι Κωνσταντίνος  Φρουζής, Αντιπρόεδρος Novartis Hellas και ο Hans Rietvelt, Διευθυντής Διεθνούς Πρόσβασης και Μάρκετινγκ της Πρωτοβουλίας κατά της Ελονοσίας στην Novartis.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Φρουζής επεσήμανε ότι η ελονοσία είναι η πιο σοβαρή λοιμώδης νόσος που απειλεί τη δημόσια υγεία παγκοσμίως και αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Η Novartis υπήρξε μεταξύ των  πρώτων εταιρειών οι οποίες συνυπέγραψαν το 2000 την Οικουμενική Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact), αποτελούμενη από 10 αρχές που κατοχυρώνουν και διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος και την πάταξη της διαφθοράς ενώ υιοθετεί και εφαρμόζει όλες τις θεμελιώδεις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε όλες τις στρατηγικές της εταιρείας.

Ειδικότερα αναφερόμενος στην χώρα μας ο κ. Φρουζής σημείωσε ότι η Novartis Hellas στηρίζει συνειδητά και συστηματικά Συλλόγους Ασθενών, χορηγεί προγράμματα σε νοσοκομεία και πανεπιστημιακές κλινικές, συνεργάζεται με το έγκυρο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών χορηγώντας υποτροφίες σε διάφορους τομείς, ενώ βρίσκεται δίπλα στο Υπουργείο Υγείας ως χορηγός σε καμπάνιες ασθενών.

Τέλος,  κατά την ημέρα Εθελοντικής Προσφοράς της Novartis, η οποία πραγματοποιείται εδώ και δεκατρία χρόνια  κάθε άνοιξη, οι εργαζόμενοι της Novartis προσφέρουν εθελοντική εργασία, αναλαμβάνοντας και διεκπεραιώνοντας  συγκινητικές πρωτοβουλίες προς τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και το πολύπαθο περιβάλλον. Έτσι μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν αγκαλιάσει τα παιδιά στα «Παιδικά Χωριά SOS», βρέθηκαν  κοντά στους ηλικιωμένους στο Γηροκομείο Αθηνών, δεντροφύτευαν μια καμένη πλαγιά του Διόνυσου, έζησαν μια ολόκληρη μέρα μαζί με τα παιδιά του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Allou Fun Park και πολλά άλλα.  Την περυσινή χρονιά φύτεψαν περισσότερα από 1500 φυτά σε έξη κεντρικές πλατείες του Δήμου Μεταμόρφωσης, στο πλαίσιο της καλής γειτνίασης καθώς οι εγκαταστάσεις της εταιρείας είναι στον Δήμο Μεταμόρφωσης, ενώ στην Θεσσαλονίκη επέλεξαν να καθαρίσουν την Ακτή του Δήμου Πυλαίας. Στην φετινή ημέρα εθελοντισμού, στις 14 Μαίου οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε τρεις ξενώνες του «Χαμόγελου Παιδιού», στα Μελίσσια, την Αρχαία Κόρινθο και στην Επανωμή Θεσσαλονίκης όπου θα καθαρίσουν τον περιβάλλοντα χώρο, θα βάψουν τα παιδικά δωμάτια, θα ζωγραφίσουν παραστάσεις, θα περιφράξουν την παιδική χαρά, θα φυτέψουν λουλούδια  και πολλά άλλα.     

Στη συνέχεια ο Hans Rietvelt, Διευθυντής Διεθνούς Πρόσβασης και Μάρκετινγκ της Πρωτοβουλίας κατά της Ελονοσίας στην Novartis παρουσίασε το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης αναφερόμενος σε εκτενή επιδημιολογικά στοιχεία για την ασθένεια της ελονοσίας καθώς και για το πρόγραμμα της Novartis. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι 9 στους 10 θανάτους σημειώνονται στην περιοχή της υπο-σαχάριας Αφρικής ενώ  η συντριπτική πλειοψηφία τους αφορά σε παιδιά. Αυτά τα στοιχεία ώθησαν την Novartis να υλοποιεί ένα πλήρες πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ασθένειας, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από την αφιλοκερδώς δωρεάν διάθεση φαρμάκων και ένα εκτενές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι ετησίως παρουσιάζονται 250 εκατομμύρια κρούσματα. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο, εκ των οποίων τα 700.000 είναι παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει από ελονοσία. Η νόσος εξαπλώνεται σε νέες περιοχές του κόσμου και επανεμφανίζεται σε περιοχές όπου είχε εξαλειφθεί.

Η Novartis προσφέρει αφιλοκερδώς στο δημόσιο τομέα της Αφρικής το ανθελονοσιακό φάρμακο της, Coartem σε περιοχές όπου ενδημεί η ελονοσία. Το Coartem, το οποίο αποτελεί την πρώτη γραμμής ανθελονοσιακή θεραπεία που έχει προεγκριθεί απ’ τον Π.Ο.Υ., συνδυάζει σταθερές δόσεις αρτεμαιθέρα (artemether) και λουμεφανδρίνης (lumefantrine). Από το 2001 μέχρι σήμερα, περισσότερες από 235 εκατομμύρια θεραπευτικές συσκευασίες έχουν προσφερθεί αφιλοκερδώς, ενώ τον Ιανουάριο του 2009, η Novartis και ο Οργανισμός Φαρμάκων για την Ελονοσία (Medicines for Malaria Venture, MMV) ανακοίνωσαν την κυκλοφορία μιας νέας παιδιατρικής μορφής. Αυτή η νέα διασπειρόμενη μορφή μπορεί να βελτιώσει τη θεραπεία και τη συμμόρφωση, σώζοντας πολλά από τα 700.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία.  Τον περασμένο μήνα, στα Ευρωπαϊκά Βραβεία για τον Εφευρέτη της Χρονιάς (European Inventor of the Year Awards), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βράβευσε τον Καθ. Zhou Yiqing για την ανάπτυξη του Coartem το 1996.

Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

* Εκτιμάται ότι υπάρχουν 250 εκ. κρούσματα ελονοσίας τo χρόνο τα οποία οδηγούν σε 1 εκ. θανάτους ετησίως – δηλ. από κάθε 250 ανθρώπους που νοσούν πεθαίνει ο ένας.  Συνεπώς, για κάθε 250 θεραπείες Coartem – μία θεραπεία ανά άτομο – μπορούμε να υποθέσουμε ότι η μία έχει σώσει μία ζωή.

Εκτιμάται ότι 160 εκ. θεραπείες Coartem έχουν διανεμηθεί σε ασθενείς από το 2001 και μετά.  Λαμβάνοντας υπόψη μία αποτελεσματικότητα της τάξεως του 95%, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το Coartem έχει σώσει περίπου 600,000 ζωές.