Αύξηση Μαστού

new5_2252116_blog.jpg

Η αύξηση μαστού είναι μια αισθητική επέμβαση που έχει σκοπό την  αύξηση του μεγέθους του στήθους και την ταυτόχρονη ανόρθωση του. Η αύξηση του μαστού επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης. Η τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης χρησιμοποιείται και σε επανορθωτική επέμβαση στην περίπτωση απλασίας του μαστού (Poland) ή σε προηγηθείσα μαστεκτομή.

Το ένθεμα μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το μαζικό αδένα ή κάτω από τους μύες, ανάλογα με το τι επιβάλλουν οι ιατρικές συνθήκες και το ποια είναι η εκτίμηση του χειρουργού για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Το ένθεμα σιλικόνης τοποθετείται από μια μικρή τομή 2-3 cm στα όρια της θηλής έτσι ώστε η ουλή να μην φαίνεται σε λίγους μήνες. Το ένθεμα μπορεί να περιέχει εσωτερικά φυσιολογικό ορό ή ζελέ σιλικόνης και τελευταία αυτή να είναι συνεκτική. Μπορεί επίσης  να έχει σταγονοειδές ή στρογγυλό σχήμα. Υπάρχουν ωστόσο διάφορες ποιότητες ενθεμάτων ποικίλης προέλευσης. Έτσι το κόστος των ενθεμάτων ποικίλει ανάλογα με τη ποιότητα, το περιεχόμενο ή το σχήμα. Η επιλογή του ενθέματος, όσον αφορά το σχήμα και το περιεχόμενο, αποτελεί ευθύνη του χειρουργού. Η ποιότητα του ενθέματος πρέπει να προτείνεται από το χειρουργό, η τελική όμως απόφαση είναι πάντα της ασθενούς.

Έχουν ακουστεί πολλά για πιθανές παρενέργειες της σιλικόνης. Έχει πλέον τεκμηριωθεί σε μεγάλο αριθμό έγκυρων ιατρικών μελετών, ότι η σιλικόνη είναι ένα αδρανές υλικό, που δεν προκαλεί καμία αλλαγή στις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Κάποιες εργασίες μάλιστα έδειξαν “προστατευτικότητα” της σιλικόνης απέναντι στον καρκίνο, γεγονός όμως που αποδόθηκε στο γεγονός ότι αύξηση μαστού υφίστανται γυναίκες με μικρή μάζα μαστού και επομένως μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου, ανεξάρτητα της ύπαρξης ή όχι σιλικόνης.

Η ασθενής που προτίθεται να χειρουργηθεί για αύξηση μαστού πρέπει να προσέλθει στο νοσοκομείο νηστική (όπως γίνεται σε όλες τις επεμβάσεις), χωρίς να έχει πιει νερό τις τελευταίες 6 ώρες, έχοντας κάνει τον προεγχειρητικό έλεγχο (Γενική αίματος, Σάκχαρο και Ουρία ορού, Να+, Κ+, Η.Κ.Γ. και Rο Θώρακος) για τις ανάγκες της νάρκωσης. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ένα εύκολο χειρουργείο με πολύ εύκολη μετεγχειρητική πορεία. Δεν παρουσιάζει πόνους και είναι ικανή να εξέλθει του νοσοκομείου σε 2 – 3 ώρες μετά το τέλος του χειρουργείου χωρίς να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο. Η πρώτη αλλαγή γίνεται τη δεύτερη μέρα στο ιατρείο, έχοντας μαζί της στηθόδεσμο στο ανάλογο μέγεθος. Τις επόμενες μέρες η ασθενής μόνη της μπορεί να αφαιρέσει τις  γάζες για ένα ντους και τις επανατοποθετεί κάτω από το στηθόδεσμο. Αφαίρεση ραμμάτων δεν γίνεται αφού αυτά είναι απορροφήσιμα. Στην εργασία της είναι ικανή να επιστρέψει την επόμενη κιόλας μέρα, ενώ γυμναστική μπορεί να ξεκινήσει μετά από μια  εβδομάδα. Στην ασθενή αυστηρά συνιστάται να αποφύγει να κοιμηθεί ύπτια και να χρησιμοποιεί συνεχώς το στηθόδεσμο για το πρώτο μήνα από την επέμβαση.

Η λειτουργικότητα του μαστού είναι πλήρης μετά από μια τέτοια επέμβαση. Η αισθητικότητα της θηλής μπορεί να εμφανιστεί τροποποιημένη το πρώτο διάστημα και ίσως χρειαστεί βιταμίνη Β12 για να βοηθηθεί η γρηγορότερη αποκατάσταση. Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός επιτρέπονται κανονικά μετά από μια τέτοια επέμβαση. Η εγκυμοσύνη επιδεινώνει συχνά την αισθητική εμφάνιση του μαστού, λιγότερο όμως όταν υπάρχει ένθεμα και περισσότερο όταν δεν υπάρχει. Αν η επίδραση της εγκυμοσύνης είναι σημαντική, ίσως αργότερα να χρειαστούν κάποιες διορθωτικές επεμβάσεις. Συνήθως  άμεσες επιπλοκές δεν υπάρχουν. Πολύ μικρή πιθανότητα υπάρχει 6 μήνες μετά την επέμβαση να αναπτυχθεί μια σκλήρυνση του μαστού (κάψα) η οποία είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης ουλής γύρω από το ένθεμα. Μεγάλο ποσοστό ευθύνης για την ανάπτυξη της κάψας έχει η ποιότητα του ενθέματος. Ανάπτυξη αιματώματος επίσης είναι αιτία δημιουργίας κάψας. Το πρόβλημα λύνεται εύκολα με τη σύνθλιψη του μαστού ανάμεσα στα δυο χέρια. Πολύ σπάνια η κάψα είναι τόσο ισχυρή που επιβάλλεται χειρουργική αφαίρεσή της.

Σε όλες τις επεμβάσεις ως γνωστόν απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης 4 μέρες πριν τη χειρουργική επέμβαση.

 

 

Στρατής Γαβριήλ

Πλαστικός Χειρουργός

 Diplomate of European Board of Plastic Surgery

www.sgabriel.gr