Ακμή και διατροφή: Συνδέονται;

668308_blog.jpg

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μείνουμε υγιείς. Κι ένα από τα χαρακτηριστικά μέρη που αντανακλάται η υγεία είναι το δέρμα μας! Άρα η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη γενικότερη υγεία του δέρματος, κι επομένως στην πρόληψη και θεραπεία και της ακμής. 

 

Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση η οποία εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία. Στο παρελθόν πολλές διατροφικές συνήθειες συνδέθηκαν με την εμφάνιση ή την έξαρση της ακμής. Η κατανάλωση σοκολάτας, για παράδειγμα, ενοχοποιήθηκε αρκετά για την έξαρση συμπτωμάτων ακμής. Μύθος ή πραγματικότητα; Υπάρχουν όντως τροφές που συμβάλλουν στην εμφάνιση ή στην έξαρση της ακμής. Μήπως υπάρχουν τροφές που έχουν θεραπευτικό ή τουλάχιστον προληπτικό ρόλο;

Αρχικά, ας απενεχοποιήσουμε την τόσο παρεξηγημένη σοκολάτα! Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δεν έδειξαν να συνδέεται η κατανάλωση σοκολάτας με την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ακμή.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η ακμή εμφανίζεται σε μια ηλικία όπου η διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, συνήθως προς το χειρότερο! Οι έφηβοι μειώνουν την κατανάλωση σπιτικού φαγητού, αυξάνοντας παράλληλα την κατανάλωση τροφών πλούσιες σε κορεσμένα και trans λιπαρά (όπως φαγητό τύπου «fast food»). Αυτή η στροφή σε λιπαρά αυξάνει την ποσότητα του σμήγματος με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η απελευθέρωσή του από τους σμηγματογόνους αδένες. Αποτέλεσμα: περισσότερα σπυράκια! Συμπέρασμα: αποφύγετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά όπως αλλαντικά και γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, γλυκίσματα και σνακ με σαντιγί και βούτυρο, τηγανητά και σος με μαγιονέζες και κρέμες γάλακτος. Αντίθετα, καταναλώστε πολλά λαχανικά και φρούτα, τροφές με Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, ψάρια, ξηροί καρποί, φυτικές μαργαρίνες) και αρκετό νερό, που θα βοηθήσει στο να αποβάλλετε τις τοξίνες.

Υπάρχουν τρόφιμα με θεραπευτικές ιδιότητες για την ακμή; Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων ακμής. Τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή της περιέχουν βιταμίνη Α, εφόσον φαίνεται ότι μειώνει την ποσότητα του παραγόμενου σμήγματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι το συκώτι,, το γάλα, τα τυριά, τα καρότα και τα αυγά. Προσοχή! Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α έχει συσχετιστεί με αύξηση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων καθώς και τερατογενέσεις. Την εξισορρόπηση των επιπέδων βιταμίνης Α στον οργανισμό βοηθά η βιταμίνη Ε, την οποία θα βρείτε στον σολομό, τον τόνο και στους άψητους ξηρούς καρπούς.

Επίσης, έρευνες έδειξαν ότι η παρουσία ακμής συνδέεται με μειωμένα επίπεδα ψευδαργύρου. Από πού θα εφοδιαστείτε τον ψευδάργυρο που σας λείπει; Από το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα μανιτάρια, τα αυγά και την μπύρα.

Τελειώνοντας, πρέπει να τονίσουμε ότι η σωστή διατροφή βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία της ακμής μέσα στα πλαίσια της γενικότερης συμβολής της στην υγεία του οργανισμού μας. Η επιστημονική κοινότητα προχωρά σε περεταίρω έρευνες προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως η σχέση μεταξύ διατροφικών συνηθειών και ακμής.

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr υπό την επιμέλεια της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Χρυσάνθης Βλαχάκη