Καθημερινές Ολιγόλεπτες ασκήσεις

Πολύ λίγοι είναι αυτοί που έχουν χρόνο να γυμνάζονται. Η καθημερινή κούραση δεν μας επιτρέπει να τρέχουμε στα γυμναστήρια. Να όμως μερικές ασκήσεις που απαιτούν μονό λίγα λεπτά και μπορούν να γίνουν στο σπίτι.

 

 1. Σταθείτε με τα πόδια σας ενωμένα και με το δεξί σας χέρι στηριχτείτε κάπου γερά. Λυγιστέ ελαφρώς το δεξί σας γόνατο και σηκώστε το αριστερό σας γόνατο στο ύψους του γοφού κρατώντας το με το αριστερό σας χέρι. Έπειτα γλιστρήστε το αριστερό σας χέρι μέχρι τον αστράγαλό σας και τραβήξτε το πόδι σας έτσι ώστε το γόνατό σας να κοιτά στο έδαφος. Θα νιώσετε το τράβηγμα στο μηρό σας και στον τετρακέφαλο. Ξαναγυρίστε στην αρχική σας θέση και επαναλάβετε και για τα δυο πόδια.

2. Σταθείτε διαγωνίως απέναντι από μια καρέκλα και τοποθετήστε την αριστερή σας πτέρνα στο πάνω μέρος της, έτσι ώστε να είναι στο ύψους του γοφού σας. Κρατώντας την πλάτη σας ίσια, χαλαρώστε τους ώμους σας και αργά προσπαθήστε και με τα δυο σας χέρια να πιάσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας η να φτάσετε όσο πιο χαμηλά μπορείτε. Θα νιώσετε έντονο τράβηγμα πίσω απ’τους μηρούς σας. Επαναλάβετε την άσκηση και για τα δυο πόδια.  

3. Σταθείτε όρθια με τα πόδια σας παράλληλα. Κάντε ένα βήμα πίσω με το αριστερό σας πόδι τεντωμένο. Λυγίστε έπειτα το δεξί σας πόδι, έτσι ώστε το γόνατό σας να είναι στην ιδία ευθεία με την πτέρνα σας. Κρατήστε την πλάτη και τους ώμους σας ίσια, και τα χέρια σας στο δεξί μηρό. Ρίξτε το βάρος σας στο δεξί πόδι και κάντε μικρές επαναλήψεις μέχρι να νιώσετε το πόδι σας σφιγμένο. Επαναλάβετε την άσκηση έχοντας τα πόδια σας αντίστροφα.

4. Σταθείτε όρθια με τα πόδια σας ανοικτά ώστε να εξέχουν από το πλάτος των ώμων. Ενώστε τα χεριά σας πίσω απ’την πλάτη και σηκώστε τα όσο πιο ψηλά μπορείτε μέχρι να νιώσετε το τράβηγμα στους ώμους σας. Κρατήστε ίσια τη σπονδυλική σας στήλη, λυγίστε ελαφρώς τα γόνατά σας και επαναλάβετε την ιδία άσκηση κρατώντας τα χέρια σας ψηλά πίσω απ’την πλάτη για όσο περισσότερη ώρα μπορείτε.

Παρήμερος Ζαχαρίας

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής