Έχει το παιδί μου πρόβλημα με το βάρος του;

Young boy eating pizza.jpg

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ώστε σήμερα να μιλάμε για επιδημία παιδικής παχυσαρκίας που απειλεί το μέλλον της φυσικής και ψυχικής τους υγείας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, στην Ελλάδα, το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών αγγίζει το 40%!

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα με το βάρος του: Ζητήστε βοήθεια εγκαίρως. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες το πρόβλημα βάρους να παραμείνει κατά τη διάρκεια της εφηβείας και μετά την ενηλικίωση. Το παιδί σας βασίζεται σε εσάς να συμβουλευτείτε τους ειδικούς.

Αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο: Η απώλεια βάρους με δίαιτα δεν είναι η κατάλληλη προσέγγιση. Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει υγιές βάρος καθώς ψηλώνει.

Οι αυστηρές δίαιτες δεν είναι κατάλληλες για τα παιδιά γιατί:

·Μπορεί να μην λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν σωστά.

·Μπορεί να καταλίξουν να τρώνε κρυφά από εσάς.

·Μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους και να αναπτύξουν συναισθήματα όπως θυμό και άγχος ή να εκδηλώσουν επεισόδια υπερφαγίας.

·Δεν θα μάθουν να ελέγχουν τα ίδια την ποσότητα που πρέπει να τρώνε εάν αποφασίζετε εσείς γι’αυτά ή αν τα πιέζετε να τρώνε λιγότερο.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει ένα υγιές βάρος.

*Βοηθήστε το παιδί σας να αποδεχθεί το σώμα του. Η άσκηση πίεσης στο παιδί σας να αλλάξει την εμφανισή του δεν είναι υγιής. Δείξτε του ότι εσείς αποδέχεστε τόσο το δικό του όσο και το δικό σας σώμα.

*Προσφέρετε ήρεμα, ευχάριστα γεύματα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να προωθήσετε την φυσιο-λογική, υγιεινή διατροφή.

*Μάθετε στο παιδί σας να αναγνωρίζει πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει. Έτσι το παιδί σας θα μάθει να ελέγχει το πόσο τρώει.

*Έχετε πάντα στο σπίτι φρούτα, λαχανικά και άλλα υγιεινά σνακ. Αποφύγετε να έχετε στο σπίτι γλυκά, πατατάκια ή αναψυκτικά.

*Προσπαθείστε να δημιουργείτε συνέχεια ευκαιρίες για κίνηση και άσκηση. Όταν το παιδί σας τρέχει, πηδάει και παίζει ενεργητικά, ενθαρρύνετέ το. Συμμετέχετε και εσείς αν μπορείτε. Όσο περισσότερο κινείται και όσο λιγότερο κάθεται ένα παιδί τόσο πιο εύκολα θα αποκτήσει ένα υγιές βάρος.

*Κάντε ότι μπορείτε για να στηρίξετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Η θετική αντιμετώπιση του παιδιού σας προς τον εαυτό του θα το βοηθήσει να τρώει πιο φυσιολογικά και υγιεινά

Μπορείτε και εσείς να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος μαζί με το παιδί σας. Θυμηθείτε, τα παιδιά πάντα ακολουθούν το παραδειγμά σας. Αυτά που κάνετε (όχι μόνο αυτά που λέτε) είναι ο καλύτερος δάσκαλος για το παιδί  σας!

Κουνάρη Όλγα, M.S, R.D.

Κλινικός Διαιτολόγος