Δείτε μέσα από τα μάτια του

stooky2.jpg

Φανταστείτε ότι ζείτε σε έναν πλανήτη όπου το κυρίαρχο είδος είναι πολύ περισσότερο εξελιγμένο νοητικά από τον άνθρωπο και το οποίο συχνά διατηρεί στην κατοχή του ανθρώπινα όντα ως κατοικίδια ζώα. Τα όντα αυτά θα τα ονομάσουμε «Gorns». Επικοινωνούν μεταξύ τους τηλεπαθητικά, με την κίνηση των ματιών τους και με κραυγές, δηλαδή τρόπους ακατανόητους για τους ανθρώπους και αδύνατο να τους σπουδάσουν αφού το μυαλό τους είναι προετοιμασμένο για την κατάκτηση μόνο της φραστικής διατύπωσης.

Αυτό που κάποιες φορές μαθαίνουν οι άνθρωποι είναι την σημασία μεμονωμένων ήχων και αυτό από την επαναλαμβανόμενη συσχέτισή τους με γεγονότα συναφή με τους ήχους αυτούς. Οι Gorn και οι άνθρωποι έχουν στενούς δεσμούς αλλά υπάρχουν πολλοί κανόνες των Gorns τους οποίους οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να αφομοιώσουν έχοντας στην κατοχή τους περιορισμένη πληροφόρηση και συνήθως πολύ μεγάλη πίεση.

Είσαι ένας από τους τυχερούς ανθρώπους που ζεί με τους Gorn στην κατοικία τους. Πολλοί άλλοι άνθρωποι είναι αλυσοδεμένοι σε μικρά σπιτάκια στους κήπους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταντήσει τόσο διψασμένοι για κοινωνική συναναστροφή που δεν μπορούν να ελένξουν τα συναισθήματά τους όταν τους πλησιάζει ένα Gorn. Εξαιτίας της συμπεριφοράς αυτής οι Gorn συμφωνούν ότι δεν μπορούν να τους έχουν μέσα στο σπίτι διότι διεγείρονται πολύ και προκαλούν αναστάτωση.

Το σπίτι που μοιράζεσαι με την οικογένεια των Gorn είναι γεμάτο με πορσελάνινα δοχεία γεμισμένα με νερό. Κάθε φορά που προσπαθείς να ουρήσεις σε ένα από αυτά οποιοδήποτε Gorn τυχαίνει να περνάει από κοντά σου επιτίθεται. Μαθαίνεις λοιπόν να χρησιμοποιείς την τουαλέτα μόνο όταν δεν υπάρχουν Gorn τριγύρω. Κάποιες φορές επιστρέφουν σπίτι και χωρίς κάποιον φανερό λόγο σου βάζουν το πρόσωπο μέσα στην τουαλέτα. Αυτό το απεχθάνεται και έτσι με το που επιστρέφουν οι Gorn στο σπίτι αρχίζεις να τους γλύφεις με σκοπό να αποτρέψεις αυτό το τρομερό επακόλουθο. Αντίθετα εκείνοι ερμηνεύουν την συμπεριφορά σου αυτή ως αυξημένη απόδειξη της ενοχής σου για κάποια άγνωστη πράξη σου.

Σε τιμωρούν επίσης επειδή βλέπεις video, διαβάζεις βιβλία, μιλάς σε άλλους ανθρώπους, τρως πίτσα ή σοκολάτα, επειδή γράφεις γράμματα. Όλα αυτά θεωρούνται προβληματικές συμπεριφορές για τους Gorn. Για να μην σου σαλέψει, περιμένεις και πάλι να μην είναι γύρω σου κάποιος Gorn για να επιχειρήσεις να κάνεις αυτό που θέλεις. Όσο βρίσκονται γύρο σου εσύ κάθεσαι φρόνιμα ατενίζοντας το κενό. Ως μάρτυρες αυτής της σωστής συμπεριφοράς από μέρους σου, αποδίδουν σε «κακεντρέχεια», «εμπάθεια» και «μοχθηρία» τις πράξεις σου να βλέπεις video, να μιλάς σε άλλους ανθρώπους και τις υπόλοιπες συμπεριφορές όταν είσαι μόνος σου σπίτι. Πιστεύουν ότι δεν σου αρέσει να μένεις στο σπίτι. Σε βγάζουν μερικές φορές την ημέρα έξω και σου αφήνουν να λύνεις σταυρόλεξα (εσύ δεν τα λύνεις ποτέ διότι τα σιχαίνεσαι ενώ οι Gorn πιστεύουν ότι τα αγνοείς από εκδίκηση).

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι τους συμπαθείς τους Gorn. Είναι παρόλα αυτά συχνά καλοί μαζί σου. Όταν όμως τους χαμογελάς σε τιμωρούν. Αν ζητήσεις συγνώμη σε τιμωρούν και πάλι. Δεν έχεις δει άλλον άνθρωπο από τότε που ήσουν μικρό παιδί. Όταν συναντάς κάποιον άνθρωπο στο δρόμο είσαι περίεργος για αυτόν, ενθουσιασμένος και κάποιες φορές φοβισμένος. Στην πραγματικότητα δεν ξέρεις πως να φερθείς. Έτσι λοιπόν οι Gorn με τους οποίους ζεις σε κρατούν μακριά από άλλους ανθρώπους. Δυστυχώς οι κοινωνικές σου δεξιότητες δεν πρόκειται να αναπτυχθούν ποτέ !

Τελικά σε πάνε σε «σχολή εκπαίδευσης». Ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης περιλαμβάνει να σου κόβουν την ανάσα με την χρήση μιας μεταλλικής αλυσίδας που τοποθετείται γύρο από τον λαιμό σου. Είναι σίγουροι ότι καταλαβαίνεις κάθε τράνταγμα και κάθε τηλεπαθητική μετάδοση που σου κάνουν και αυτό διότι κάποιες φορές δείχνεις να αντιδράς σωστά. Μαντεύεις το βάσανο που σε περιμένει και σιχαίνεσαι την εκπαίδευση. Είσαι σε υπερένταση τον περισσότερο καιρό. Κάποια μέρα βλέπεις ένα Gorn να πλησιάζει με την τρομερή αλυσίδα του λαιμού. ΄Έχεις πληγωμένο τον λαιμό και το σβέρκο σου. Τους λες με την ύστατη δύναμή σου να σε αφήσουν ήσυχο και να φύγουν. Οι Gorn σοκάρονται από αυτή την απροσδόκητη επιθετική συμπεριφορά. Πίστευαν ότι είχες καλό ταμπεραμέντο!

Σε φορτώνουν σε ένα από τα οχήματά τους και σε πάνε για μια βόλτα. Παρατηρείς την όμορφη φύση να σε προσπερνά κατά την διάρκεια του ταξιδιού και αναρωτιέσαι που πάς. Το όχημα σταματά και σε οδηγούν σε ένα κτήριο όπου η μυρωδιά του ανθρώπινου ιδρώτα και της ακαθαρσίας είναι πολύ έντονα. Άνθρωποι βρίσκονται παντού μέσα σε μικρά κελιά. Κάποιοι είναι νευρικοί, άλλοι πάλι είναι μελαγχολικοί και απογοητευμένοι.. Οι περισσότεροι κοιτούν τις εξελίξεις πίσω από τα κάγκελα της φυλακής τους. Οι Gorn με τους οποίους έζησες όλη σου την ζωή σε δίνουν σε αγνώστους οι οποίοι σε τραβούν σε ένα μικρό δωμάτιο. Είσαι τρομοκρατημένος και εκλιπαρείς την οικογένειά σου, τους Gorn, να σε βοηθήσουν, να σε σώσουν! Σου γυρνούν την πλάτη και φεύγουν από το κτήριο. Σε βάζουν κάτω  και σου κάνουν μια θανατηφόρα ένεση. Η διαδικασία γίνεται πάνω απ όλα με ανθρώπινο τρόπο.

 ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΔΕΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΤΙΑ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΟΣΜΟ

Στέφας Αντώνης

Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων (APDT #68819), VA,

Ειδικός Συμπεριφοράς Σκύλων (CBC UK Associate Member, IAABC, ACABC)