Ανάπλαση κόλπου και Αιδοίου

Η Ανάπλαση του κόλπου είναι μία λεπτή χειρουργική επέμβαση, που ως στόχο της έχει τη μείωση της χαλάρωσης των ιστών της περιοχής, τη σύσφιξη και κατά προέκταση τη μείωση της διαμέτρου του κολπικού καναλιού.

Η Ανάπλαση του Αιδοίου, γνωστή ως και Αιδοιοπλαστική, αποσκοπεί στην αναμόρφωση, βελτίωση της εμφάνισης των μικρών και μεγάλων χειλέων του Αιδοίου, αλλά και στην αποκατάσταση των δυσμορφικών ουλών της περιοχής του περινέου (π.χ. περινεοτομή, ουλή βαρθολινείου αδένα, κονδυλώματα).

Είναι γνωστό πως κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι ιστοί του κόλπου διατείνονται, με αποτέλεσμα οι μύες της περιοχής να χάνουν τη δύναμή τους αλλά και το φυσικό τους τόνο. Αυτή η κατάσταση είναι προοδευτικά αυξανόμενη με την πάροδο της ηλικίας.

Αποτέλεσμα της προοδευτικής χαλάρωσης που δημιουργείται, είναι εμφάνιση της προπτώσεως οργάνων της ουρογεννητικής περιοχής.

Ως πρόπτωση ορίζουμε, την προοδευτική κάθοδο της ουροδόχου κύστης, της μήτρας ή και του εντέρου μέσα στο κολπικό κανάλι.

Οι διάφορες έρευνες που έχουν γίνει παγκοσμίως, έχουν δείξει ότι 50% των γυναικών που έχουν πολλαπλούς φυσιολογικούς τοκετούς, φέρουν κολπική χαλάρωση, που πολλές φορές συνοδεύεται από πρόπτωση κάποιου οργάνου της περιοχής.

Συχνά παρατηρείται μαζί, η μείωση ή και απώλεια της σεξουαλικής ικανοποίησης, η οποία γίνεται αντιληπτή αρχικά από την γυναίκα, αλλά στη συνέχεια και από τον σύντροφό της κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Παλαιότερα, η αντιμετώπιση της χαλάρωσης του κόλπου γινόταν είτε συντηρητικά, με ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής (ασκήσεις Kegel), είτε χειρουργικά με ένα επίπονο χειρουργείο, την λεγόμενη κολπορραφία, χωρίς όμως να δίνεται η δέουσα σημασία στο αισθητικό αποτέλεσμα στην περιοχή του κόλπου και του αιδοίου, τα οποία είναι σημαντικότατα για τη γυναίκα , τόσο από αισθητική, όσο και από ψυχολογική πλευρά.

Η σύγχρονη τάση, πλέον, στην ιατρική είναι, η πραγματοποίηση επεμβάσεων με τον μικρότερο δυνατό χειρουργικό χρόνο και το μέγιστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Έτσι λοιπόν, αναπτύχθηκαν νέες χειρουργικές τεχνικές και στον τομέα της χαλάρωσης του κόλπου, με σκοπό εκτός από την λειτουργική αποκατάσταση, και την επίτευξη του μέγιστου αισθητικού αποτελέσματος.

Με την επέμβαση αυτή προκαλούμε την αύξηση του τόνου των μυών του περινέου και του σφρίγους του δέρματος.

Επιτυγχάνουμε σημαντική μείωση της διαμέτρου του κόλπου, η οποία οδηγεί και σε αύξηση του αισθήματος ευχαρίστησης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Παράλληλα με την ανάπτυξη του τομέα της πλαστικής ανάπλασης του κολπικού καναλιού, αναπτύχθηκε και η Ανάπλαση του Αιδοίου.

Ένα θέμα που αποτελεί ταμπού για τις περισσότερες γυναίκες είναι η εμφάνιση των μικρών και μεγάλων χειλέων, κατάσταση που δεν μπορούν να τη συζητήσουν ούτε με τον ίδιο τους τον Γυναικολόγο.

Η υπερτροφία ή η ασυμμετρία των χειλέων, πολλές φορές προκαλούν ενόχληση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μειωμένες ενδυματολογικές επιλογές ή ακόμη και δυσαρέσκεια της ίδιας της γυναίκας κοιτώντας τον εαυτό της στον καθρέπτη. Όλα αυτά οδηγούν στη μείωση της γυναικείας αυτοπεποίθησης.

Με την Αιδοιοπλαστική καταφέρνουμε να αποκαταστήσουμε την όποια ασυμμετρία ή υπερτροφία υπάρχει, δίνοντας στη γυναίκα το αποτέλεσμα που η ίδια επιθυμεί.

 

Αλέξανδρος Μπάντερ MD, AAOCG

Χειρουργός Γυναικολόγος

Διπλωματούχος American Academy of Cosmetic Gynaecology