Πυκνά και λαμπερά μαλλιά γεμάτα ζωντάνια! Όλα ξεκινούν …εκ των έσω!

3120007_blog.jpg

Πολλές φορές βλέπουμε τα μαλλιά μας θαμπά, κουρασμένα και άτονα και σπεύδουμε να προμηθευτούμε τα καλύτερα (και συνήθως πολύ ακριβά) προϊόντα περιποίησης μαλλιών για να διορθώσουμε την κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι η υγεία των μαλλιών μας εξαρτάται σημαντικά τόσο από τη διατροφή μας, όσο και από την ψυχολογική μας κατάσταση. Επομένως, τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών μπορούν να βοηθήσουν λίγο την κατάσταση, αλλά τα προβλήματα ξεκινούν – και λύνονται – εκ των έσω!

Έχετε παρατηρήσει ότι σε περιόδους έντονου άγχους, μεγάλης απογοήτευσης, κατάθλιψης τα μαλλιά σας πέφτουν περισσότερο από ότι συνήθως; Ότι αδυνατίζουν και χάνουν τη λάμψη τους; Δεν είναι τυχαίο! Η ψυχική μας υγεία, όπως και διάφορες ορμονικές διαταραχές, επηρεάζει σημαντικά την υγεία των μαλλιών μας. Φροντίστε λοιπόν να μην αφήνετε τίποτα να σας ρίχνει τη διάθεση! Δείτε τα πράγματα πιο θετικά, αποβάλλετε το άγχος (δε θα καταστραφεί ο κόσμος αν αργήσει 1 ώρα η αναφορά που έχετε να παραδώσετε στο αφεντικό σας!) και να θυμάστε: όλα για καλό γίνονται!

Κι ενώ η ψυχολογία είναι συνήθως κομμάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε εύκολα, η διατροφή μας είναι κάτι που μπορεί άμεσα να αλλάξει. Το ξέρατε ότι τα μαλλιά και τα νύχια είναι από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της εμφάνισής μας όπου εκδηλώνεται η καλή ή η κακή διατροφή; Τρανή απόδειξη: η τριχόπτωση και η κακή εμφάνιση των μαλλιών μας μετά από σκληρές δίαιτες και απότομη απώλεια βάρους. Μα πώς είναι άλλωστε δυνατόν να έχουμε λαμπερά μαλλιά, όταν δεν τα «τρέφουμε» σωστά; Και η θρέψη που έρχεται εξωτερικά (σαμπουάν, conditioner, μάσκες και αμπούλες θρέψης) δεν μπορεί με τίποτα να συγκριθεί με τη θρέψη της τρίχας που προέρχεται από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία της διατροφής μας.

Ποιες είναι οι τροφές εκείνες που θα δώσουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στα μαλλιά μας και θα τα κάνουν να είναι πλούσια, υγιή και λαμπερά;  Πάμε να μάθουμε τα βασικά!

Νερό: Τα μαλλιά μας περιέχουν νερό σε ποσοστό περίπου 25%. Ενυδατώνοντας σωστά τον οργανισμό μας, ενυδατώνουμε σωστά και τα μαλλιά μας. Γι αυτό μην ξεχνάτε να πίνετε και κανένα ποτηράκι νερό κατά τη διάρκεια της μέρας!

Χαλκός – Σίδηρος – Ψευδάργυρος: Για σιδερένια αντοχή και μεταλλική λάμψη! Τροφές πλούσιες σε αυτά τα τρία μέταλλα θα σας βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Τροφές πλούσιες σε χαλκό είναι η πικρή σοκολάτα, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια. Σίδηρο θα «προμηθευτείτε» από το κόκκινο κρέας και το συκώτι (οι φακές περιέχουν μεν σίδηρο, αλλά η περιεκτικότητά τους είναι πολύ μικρή σε σχέση με αυτή του κόκκινου κρέατος). Τέλος, ψευδάργυρο θα βρείτε και πάλι στο κρέας και το συκώτι (με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!), αλλά και στα θαλασσινά, τα αυγά, τη μπύρα και τα μανιτάρια.

Ξηρά, αδύναμα και εύθραυστα μαλλιά; Χρειάζεστε Βιταμίνη Α!

Βιταμίνη Α θα βρείτε άφθονη σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (γαλακτομικά, κρέας, αυγά, βούτυρο). Επίσης, καταναλώστε λαχανικά με έντονα χρώματα από όπου θα εφοδιαστείτε με β-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό μας.

Ελαιόλαδο και ξηροί καρποί για να μην αφήσουμε τα μαλλιά μας να γεράσουν!

Κι αυτό γιατί οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο περιέχουν βιταμίνη Ε – την «αντιγηραντική»! Η αντιοξειδωτική της δράση καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης των μαλλιών και τα κρατάει λαμπερά και με «νεύρο».

Βιταμίνη C για …δυνατές βάσεις!

Η βιταμίνη C προστατεύει τον θύλακα της τρίχας συμβάλλοντας στην παραγωγή κολλαγόνου. Έχοντας υγιείς θύλακες βάζουμε τις βάσεις για υγιή μαλλιά! Πού θα βρούμε άφθονη βιταμίνη C; Στις πιπεριές! Και φυσικά στα πορτοκάλια (και σε όλα τα εσπεριδοειδή), στο μπρόκολο, στις πατάτες και στο σέλινο. 

Φυλλικό οξύ: Φιλικό για τα μαλλιά!

Πού θα το βρούμε; Στα φασόλια, το συκώτι και σε όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι κτλ). Πώς θα βοηθήσει; Θα πολλαπλασιάσει τα κύτταρα των τριχών, κάνοντας τα μαλλιά μας να μακραίνουν γρηγορότερα και να φαίνονται πιο δυνατά και πυκνά! Τι να προσέξουμε; Το φυλλικό οξύ καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε προσοχή στο μαγείρεμα (τουλάχιστον όσον αφορά τα λαχανικά προτιμήστε τα ωμά και όχι μαγειρεμένα).

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr υπό την επιμέλεια της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Χρυσάνθης Βλαχάκη