Ποιος είδε τον σκύλο…και τον φοβήθηκε!

Οδηγός επιβίωσης

 

Είναι γεγονός ότι ο σκύλος κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ανθρώπων, όσων αφορά τα κατοικίδια και αυτό γιατί, η ανάγκη του για επικοινωνία με τον άνθρωπο δεν συγκρίνεται με κανενός άλλου ζώου.

Παρόλαυτά, δεν είναι λίγοι αυτοί που, για τον α ή τον β λόγο φοβούνται τα σκυλιά και στρεσάρονται με την παρουσία τους, πόσο μάλλον σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου ο αριθμός των αδέσποτων ενδέχεται να ξεπερνάει τον αριθμών των σκύλων που έχουν ιδιοκτήτη!

Και επειδή οτιδήποτε μας φοβίζει, ταυτόχρονα μας περιορίζει, στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ας δούμε λοιπόν αρχικά γιατί ένας άνθρωπος μπορεί να φοβάται τους σκύλους.

Όπως προυπόθηκε, το γεγονός της ύπαρξης του αυξημένου αριθμού αδέσποτων στη χώρα μας, οδηγεί στην πεποίθηση ότι αυτά αποτελούν εστία μόλυνσης, και επομένως η επαφή μαζί τους πρέπει να αποφεύγεται.

Παράλληλα, η έλλειψη ενημέρωσης, όσων αφορά την συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα, πόσο μάλλον στα σκυλιά τα οποία συναναστρεφόμαστε καθημερινά, έχει ως αποτέλεσμα την επιθετική συμπεριφορά απέναντί τους, είτε γιατί αυτά γαβγίζουν, διεκδικούν το φαγητό μας, ή απλώς, ανήκουν στις μεγαλόσωμες ράτσες και επομένως θεωρούνται επικίνδυνα!

Τέλος, υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι εύλογα-ας πούμε- φοβούνται τα σκυλιά, λόγω μιας αρνητικής εμπειρίας κατά την οποία κάποιος σκύλος τους δάγκωσε.

 

Ας δούμε τώρα πότε ένας σκύλος είναι πραγματικά επικίνδυνος.

Ένας σκύλος γίνεται επικίνδυνος όταν φοβάται εξίσου έναν άνθρωπο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζώα λειτουργούν με το ένστικτο, και ιδιαίτερα τα σκυλιά είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τις διαθέσεις μας πολύ πιο έντονα από ότι κι εμείς οι ίδιοι μεταξύ μας. Για παράδειγμα ένας σκύλος καταλαβαίνει έναν κλέφτη από τις προθέσεις του, μια και αυτός φοβάται εφόσον πρόκειται να κάνει κάτι παράνομο.

Ένας σκύλος γίνεται επίσης επικίνδυνος όταν αισθάνεται ότι, παραβιάζεται ο χώρος του, ότι απειλείται η οικογένειά του, ή η αγέλη του, το φαγητό του ή όταν είναι άρρωστος και αυτό δεν έχει διαγνωστεί ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί!

Τέλος, ένας σκύλος μπορεί να είναι επικίνδυνος εάν δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά, ή ακόμα χειρότερα, όταν έχει βιώσει βίαιες και αρνητικές συμπεριφορές από ανθρώπους και επομένως αυτομάτως ενεργοποιούνται οι άμυνές του κάθε φορά που έρχεται σε συναναστροφή μαζί τους.

 

Παρόλαυτά, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητο ότι συμβαίνει όποτε συναντάμε έναν σκύλο ή τουλάχιστον, το γεγονός ότι γνωρίζουμε  πια πράγματα μπορεί να προκαλέσουν δυσαρμονία στη σχέση σκύλου και ανθρώπου μας δίνει την δυνατότητα να λάβουμε τα μέτρα μας ως εξής:

 

Πρώτα απ΄όλα, ας θεωρήσουμε ότι, όταν ένας σκύλος γαβγίζει, σίγουρα θέλει κάτι να μας πει και δεν είναι απαραίτητο ότι θέλει να μας επιτεθεί! Ακόμα κι αν το γάβγισμα είναι επιθετικό, αυτό σημαίνει ότι αυτός ο σκύλος ενοχλείται και προσπαθεί να μας προειδοποιήσει, άρα προσπαθεί να επικοινωνήσει. Σκεφτείτε άλλωστε και την παροιμία «Σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει».

Δεύτερον, ας λάβουμε υπ΄όψην μας ‘ότι οι σκύλοι είναι ζώα και όχι άνθρωποι, και ότι παρόλη την εξοικείωσή τους με μας λειτουργούν βάση των ενστίκτων τους αλλά και των εμπειριών τους. Αυτό σημαίνει ότι ένας σκύλος αμύνεται ΠΑΝΤΑ όταν αισθάνεται ότι απειλείται οτιδήποτε θεωρεί κεκτημένο, και ένας σκύλος αμύνεται σχεδόν πάντα όταν έχει μάθει εμπειρικά ότι κάτι είναι επίπονο γι΄αυτόν. (Π.χ ένα χέρι που σηκώνεται για να χαϊδέψει μπορεί να ερμηνεύεται ως ένα χέρι που πάει να χτυπήσει, εάν αυτό έχει συμβεί έστω και μία φορά!)

Τρίτων, το γεγονός ότι μπορεί να μας δάγκωσε μια φορά ένας σκύλος, δεν σημαίνει ότι όλα τα σκυλιά δαγκώνουν. Εξίσου, κάποιοι άνθρωποι είναι επιθετικοί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται το ίδιο.

 

Γιαυτό λοιπόν, όταν συναντάτε έναν σκύλο χαλαρώστε και προσπαθήστε να τον αποδεχτείτε. Εάν αγχώνεστε, πάρτε βαθιές αναπνοές και προσπαθήστε να τον αγνοήσετε. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σας ενοχλήσει. Εάν συνεχίσετε να αισθάνεστε απειλή, γυρίστε του την πλάτη μένοντας ακίνητοι και παίρνοντας βαθιές αναπνοές. Μόνον ένας πραγματικά επικοινωνίσιμος σκύλος θα σας ενοχλήσει σε αυτήν την περίπτωση, και μάλλον θα θέλει να σας μυρίσει.

Τέλος, ακόμα κι εσείς που γνωρίζετε από σκυλιά, φροντίστε ποτέ να μην πλησιάζετε έναν σκύλο πάνω από μια καθορισμένη απόσταση, γιατί απλά δεν μπορείτε να γνωρίζετε τα βιώματά του. Αφήστε τον να σας πλησιάσει αυτός, κι εάν το κάνει μην στέκεστε απειλητικά πάνω από το κεφάλι του, αλλά χαμηλώστε στο ύψος του και αποφύγετε την άμεση επαφή με τα μάτια πριν σιγουρευτείτε ότι αυτό δεν τον ενοχλεί.

Και να θυμάστε πάντα ότι ο σκύλος είναι πάντα ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου!

 

 

Φιλικά

Λενιώ Πατιερίδου

Εκπαιδεύτρια Σκύλων

leniop@gmail.com