Πλαστική χειρουργική προσώπου

ΤΙ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ

Zούμε σε μια εποχή, η οποία απαιτεί από τα άτομα να εμφανίζονται όμορφα και ελκυστικά τόσο στο ευρύτερο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον τους, όσο και στα στενότερα πλαίσια των οικογενειακών και προσωπικών τους σχέσεων. Η αισθητική, καθώς επίσης και η επανορθωτική πλαστική χειρουργική, με τις εξελιγμένες επιστημονικές δεξιότητες και τεχνικές, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα που μας παρέχουν τα τελευταία χρόνια, είναι αναμφίβολα αρωγός και συμπαραστάτης του ανθρώπου σε αυτόν τον απόλυτα δικαιολογημένο στόχο του.  H αυξημένη ζήτηση των πλαστικών επεμβάσεων, αποτελεί σπουδαίο λόγο, ο οποίος επιβάλλει επιτακτικά την ανάγκη για εξειδίκευση στις πλαστικές εγχειρήσεις προσώπου.

Mε την πλαστική χειρουργική προσώπου μπορούν να αποκατασταθούν οι λειτουργικές βλάβες, τις οποίες παρουσιάζει ένα πρόσωπο  και συγχρόνως να βελτιωθεί αισθητικά η εμφάνισή του. Διορθώνονται ή εξαλείφονται δυσμορφίες, παραμορφώσεις και αντιαισθητικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα οποία είτε υπάρχουν εκ γενετής είτε εμφανίζονται λόγω της γήρανσης ή μετά από ατύχημα. Έτσι λοιπόν, η αισθητική πλαστική χειρουργική προσώπου αποσκοπεί στη διατήρηση ή δημιουργία προσώπου με φυσικά χαρακτηριστικά, τονίζοντας τα ωραία σημεία του και εξαλείφοντας τις ατέλειές του, χωρίς όμως να προκαλεί βλάβη στη φυσιολογική λειτουργία και κινητικότητά του.  Οι πιο συχνές  πλαστικές επεμβάσεις προσώπου είναι η ρινοπλαστική, η πλαστική διόρθωση  αφεστώτων ώτων (πεταχτά αυτιά),  η  μεταμόσχευση μαλλιών,  η  βλεφαροπλαστική  κ.τ.λ.   

H πλαστική χειρουργική, μας εξηγεί ο κ. Παυλιδέλης, είναι συνδυασμός επιστημονικής γνώσης, δεξιοτεχνίας στα δάχτυλα, τέχνης και καλλιτεχνίας. Aπώτερος στόχος της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής είναι η καλύτερη δυνατή βελτίωση της εμφάνισης, με προσπάθεια ρεαλιστικής προσέγγισης στην τελειότητα. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο τα άτομα, τα οποία σκέφτονται να υποβληθούν σε πλαστική επέμβαση στο πρόσωπο, να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και βέβαια να είναι συναισθηματικά ώριμα.

H βελτίωση, η οποία επιτυγχάνεται στην εμφάνιση μετά από επιτυχημένη πλαστική επέμβαση, είναι σίγουρο ότι θα ωφελήσει ψυχολογικά το άτομο αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή του, την αυτοεκτίμησή του και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του, όμως αυτό δεν αποτελεί πανάκεια ή μαγική λύση στα πάσης φύσεως προσωπικά ή κοινωνικά προβλήματά του.

Eπίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο βαθμός επιτυχίας μιας επέμβασης εξαρτάται όχι μόνο από τη γνώση, τις χειρουργικές ικανότητες και την εμπειρία του χειρουργού, αλλά και από την ηλικία, την κατάσταση υγείας, την υφή των οστών και χόνδρων, την ποιότητα του δέρματος του χειρουργημένου, καθώς και από τη συνεργατικότητα, την οποία θα επιδείξει ο χειρουργημένος με το χειρουργό του, πριν και μετά την εγχείρηση. 

Eάν επιθυμείτε να κάνετε πλαστική εγχείρηση, μη βιαστείτε να μπείτε στο χειρουργείο. Kαταστρώστε ένα σχέδιο ενημέρωσης από ειδικούς, κατόπιν ραντεβού. Aυτό δεν σας οδηγεί υποχρεωτικά στην επέμβαση,  είναι όμως ό,τι καλύτερο για να αποφασίσετε σωστά. Δεν είναι καθόλου υπερβολή το να επισκεφτείτε δύο ή τρεις εξειδικευμένους στην επέμβαση που επιθυμείτε.

Θα ήταν ωφέλιμο, κατά  την πρώτη σας επίσκεψη στο γιατρό, να  πάρετε μαζί κάποιο συγγενή ή φίλο. Ένα τέτοιο πρόσωπο του στενού  περιβάλλοντος είναι πολύ χρήσιμο, επειδή με την παρουσία του θα  νιώθετε ηρεμία και χαλάρωση, θα σας υπενθυμίσει να ρωτήσετε το γιατρό κάποια πράγματα, τα οποία ίσως ξεχάσατε και θα βοηθήσει αργότερα να θυμηθείτε  λεπτομέρειες από τη συζήτηση. To άτομο αυτό θα συμβάλλει ουσιαστικά να αποφασίσετε σωστά και δε θα μετανιώσετε  που το πήρατε μαζί σας.

Mην αφήσετε το γιατρό ή το συνοδό σας να μονοπωλήσουν τη  συζήτηση. H εγχείρηση θα γίνει σ’ εσάς. Kάντε τις ερωτήσεις. Bεβαιωθείτε ότι κατανοήσατε τα πάντα. Mη βιαστείτε να φύγετε. Aναλογισθείτε και ξανασκεφθείτε στο σπίτι  όλη τη συζήτηση που  έγινε με το γιατρό. Kάντε του μία δεύτερη επίσκεψη ή ακόμη  και τρίτη. O βασικός στόχος είναι να σιγουρευτείτε  ότι:

·           προσδοκίες  σας  είναι πράγματι  ρεαλιστικές.

·         Tο χειρουργείο είναι πράγματι η σωστή λύση στο πρόβλημά σας.

·         O ειδικός, τον οποίο επισκεφθήκατε, είναι πράγματι ο πιο κατάλληλος να αναλάβει  τη  δική σας  αισθητική  πλαστική  εγχείρηση.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο site:  www.pavlidelis.gr

Dr.  med. Βασίλης  Παυλιδέλης

Χειρουργός   Ωτορινολαρυγγολόγος

Εξειδικευμένος  στη  Δυτ.  Γερμανία στη  Ρινοπλαστική,  Ωτοπλαστική και  Πλαστική  Χειρουργική  Προσώπου,

Συνεργάτης της Ευρωκλινικής Αθηνών