Ηλεκτρικό κολλάρο

Shock (electric) Collars – the shocking truth

Ο  Σύλλογος Συμβούλων Συμπεριφοράς Κατοικίδιων (ΗΠΑ) (Association of Pet Behavior Counselors) καταδικάζει την ευρεία χρήση συσκευών που προκαλούν ηλεκτρικό σοκ (electric shock) σε σκυλιά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και προς διόρθωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Η πιθανότητα κακής χρήσης είναι εξαιρετικά υψηλή και εύκολα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο και μη αναγκαίο πόνο και άγχος στο ζώο.

Ένα σκυλί όταν εντελώς ξαφνικά  νοιώσει έναν οδυνηρό πόνο στο λαιμό (περιοχή γεμάτη με ζωτικά νεύρα) θα συνδυάσει τον πόνο με οτιδήποτε  ετύγχανε να έχει την προσοχή του στραμμένη την συγκεκριμένη στιγμή.

Χρήση σε λάθος στιγμή (δευτερόλεπτο) μπορεί να σημαίνει λάθος περιοχή, αντικείμενο, κίνηση, άλλο σκυλί, παιδί ή και τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Ανεπιθύμητες επιπρόσθετες παρενέργειες (side effects) μπορούν εύκολα να προκληθούν όταν το σκυλί τρομάζει εξ αιτίας του ηλεκτροσόκ και φοβάται να είναι στην συγκεκριμένη περιοχή και πιθανώς να γίνει επιθετικό προς το αντικείμενο, σκυλί, άνθρωπο, περαστικό, κλπ. που θα το συνδιάσει με τον πόνο.

Σε μη έμπειρα χέρια, ίσως να χρειάζονται πολλές χρησιμοποιήσεις του σοκ προτού να γίνει ο επιδιωκόμενος συνδυασμός με την ανεπιθύμητη συμπεριφορά και πολλές περισσότερες προτού το σκυλί αντιληφθεί τι πρέπει να κάνει για να αποφύγει την τιμωρία και πως να καταλήξει στην σωστή συμπεριφορά. Η όλη διαδικασία είναι απάνθρωπη και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από φοβίες με πολλά προβλήματα συμπεριφοράς στο μέλλον.

Επιπλέον, είναι πιθανόν η συσκευή να ενεργοποιηθεί κατά λάθος από εξωτερικές αιτίες ή κακή κατασκευή και να έχουμε ατελείωτα επαναλαμβανόμενα ηλεκτροσόκ, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το ηλεκτρικό κολλάρο φοριέται για να σταματήσει το γαύγισμα και συνεπώς παραμένει σε χρήση και κατά την απουσία του ιδιοκτήτη ή κατά την διάρκεια της νύκτας.

Οι ηλεκτρικές και πολύπλοκες συσκευές τιμωρίας του σκύλου δεν είναι απαραίτητες στην εκπαίδευση. Συνήθως χρησιμοποιούνται για «γρήγορα» αποτελέσματα από μη έμπειρους ιδιοκτήτες και εκπαιδευτές. Πιο φιλικές μέθοδοι οι οποίες βασίζονται στην γνώση του πως μαθαίνει ένα ζώο είναι πιο αποτελεσματικές, χωρίς  πόνο για το σκύλο και τις πιθανές παρενέργειες. Ίσως να χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος και προσπάθεια αλλά το συνολικό «κέρδος» για τον σκύλο, τον ιδιοκτήτη και την σχέση τους είναι σημαντικό. Σκοπός της εκπαίδευσης άλλωστε είναι να έχουμε ένα ευτυχισμένο και με καλούς τρόπους σκυλί καθώς και έναν ικανοποιημένο ιδιοκτήτη.

Μόνον σε άκρως εξαιρετικές  περιπτώσεις, και όταν όλες οι πιθανές θετικές τεχνικές έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει, και όταν η περίπτωση έχει στοιχεία που μπορούν να εξελιχθούν σε επικίνδυνες καταστάσεις για ανθρώπους ή ζώα θα μπορούσε (ίσως) να δικαιολογηθεί η χρήση των εν λόγω συσκευών. Εννοείται ότι μόνον έμπειροι ειδικοί εκπαιδευτές θα πρέπει να τις χρησιμοποιούν και όσο το δυνατόν λιγότερο.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές μπορούν να αλλάξουν με γνώση, υπομονή και με θετικές μεθόδους εκπαίδευσης. Επίσης, ότι η βιασύνη , το «γρήγορο» αποτέλεσμα και η χρήση απάνθρωπων μεθόδων εκπαίδευσης κάνει τεράστιο κακό στον χαρακτήρα, στην υγεία του σκύλου καθώς και στην σχέση του με μας.

Επιμέλεια StarDogs Positive Training

    Γιάννης Αραχωβίτης

    Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων

        Μέλος του ΑPDT #5703 (ΗΠΑ) & PDTE (Ευρώπη)

        τηλ. 210-60 29 053     κιν. 6945 95 45 64

www.stardogs.gr  info@stardogs.gr