Στην Ελληνική Μυθολογία, ο Ύπνος ήταν γιος της Νύχτας και δίδυμος αδερφός του Θανάτου. Στον σύγχρονο κόσμο έχει διαταραχθεί σε χρόνο και ποιότητα λόγω των έντονων ρυθμών της εποχής, ενώ από πολλούς έχει θεωρηθεί χάσιμο χρόνου.

Πόσο και πότε να κοιμάμαι;

Ένας επαρκής ύπνος πρέπει να διαρκεί 7-8 ώρες και να συμβαίνει νυχτερινές ώρες. Σε άτομα που εργάζονται σε κυκλικά ωράρια ή ο νυχτερινός τους ύπνος διαρκεί λιγότερο, η μεσημεριανή ανάπαυση είναι απαραίτητη!

Ισχύει ότι όποιος κοιμάται πολύ παχαίνει;

Από σχετική έρευνα σε γυναίκες αποδείχτηκε ότι όσες κοιμήθηκαν 8 ώρες είχαν κατά 40% πιο αυξημένο μεταβολικό ρυθμό από εκείνες που κοιμηθήκαν λιγότερες ώρες. Ο επαρκής ύπνος λοιπόν δεν μας παχαίνει, αλλά αντίθετα βοηθάει στην διατήρηση του βάρους μας και στην απώλεια των περιττών κιλών. Ωστόσο περισσότερες από 9 ώρες ύπνου μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα, να καταστείλουν την λειτουργία του μεταβολικού ρυθμού και να μειώσουν την εγρήγορση  του οργανισμού.

Τι μου προσφέρει ο ύπνος;

Την διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός κάθε άλλο παρά αδρανής είναι! Εισέρχεται σε ένα επίπεδο ¨επιδιόρθωσης ¨ όπου κύτταρα και ιστοί πολλαπλασιάζονται ταχύτερα. Παράγονται πρωτεΐνες, νευροδιαβαβιστές και ορμόνες. Εκτελείται ρυθμικά η καρδιακή και η πνευμονική λειτουργία καθώς και οι λειτουργίες όλων των ζωτικών μας οργάνων. Οι μύες αναπαύονται και ταυτόχρονα αναδομούνται.

Τι επιπτώσεις έχει η έλλειψη ύπνου;

 

Άνθρωποι με έλλειψη ύπνου είναι επιρρεπείς σε μικροατυχήματα και τροχαία.

 Έχουν δυσκολία συγκέντρωσης και μειωμένη απόδοση στην εργασία τους.

Μειώνεται ο βασικός μεταβολικός τους ρυθμός και αυξάνεται ο ρυθμός αποθήκευσης λίπους, αποκτώντας έτσι  εύκολα επιπρόσθετο βάρος.  Κουράζονται εύκολα.

Μεταβάλλονται οι εκκρίσεις των ορμονών τους, κινδυνεύοντας από πρόωρη γήρανση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, μολύνσεις και κρυολογήματα.

Πώς να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας:

1.       Ελέγξτε αν το στρώμα, το μαξιλάρι και τα σκεπάσματα  είναι αναπαυτικά και κατασκευασμένα από κατάλληλα υλικά.

2.       Δοκιμάστε ένα ωράριο ύπνου που σας βολεύει και τηρήστε το αυστηρά όλη την εβδομάδα. (πχ 23:00-07:00)

3.       Να έχετε πάρει ένα ελαφρύ δείπνο 2-3 ώρες πριν κοιμηθείτε (300-400 θερμίδες).

4.       Φροντίστε να υπάρχει ησυχία στο υπνοδωμάτιο, βγάζοντας  από την πρίζα ηλεκτρικές συσκευές και κλείνοντας τα παράθυρα.

5.       Κλείστε τα παντζούρια και τραβήξτε τις κουρτίνες ώστε να επικρατεί απόλυτο σκοτάδι.

6.       Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλη, την νικοτίνη και την έντονη σωματική δραστηριότητα λίγες ώρες πριν τον ύπνο.

Ανδρουλάκη Καλλιόπη

Διατροφολόγος Διαιτολόγος

Καθηγήτρια ΤΕΙ Κρήτης