Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;

1. Τελικά στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περισσότερες Καισαρικές τομές απ’ ότι θα έπρεπε;

Ο τρόπος επιλογής γέννησης ενός παιδιού είναι ο φυσιολογικός τοκετός. Η Καισαρική γίνεται για καθαρά ιατρικούς λόγους. Βέβαια σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ελλάδα το ποσοτό των Καισαρικών τείνει να αυξηθεί καθώς όλο και περισσότερες μητέρες προτιμούν να αποφύγουν την οδυνηρή όπως νομίζουν διαδικασία του Φυσιολογικού τοκετού.

2. Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές της Καισαρικής ;

Όπως κάθε επέμβαση η Καισαρική έχει ρίσκο αυξημένης αιμορραγίας, μετεγχειρητικής λοίμωξης και βέβαια εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή πνευμονικής εμβολής. Ασφαλώς να ξεκαθαρίσουμε πως και ο Φυσιολογικός τοκετός εμπεριέχει τους κινδύνους αυτούς, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό.

3. Σε ποιές περιπτώσεις η Καισαρική είναι προτιμότερη από τον Φυσιολογικό τοκετό;

Αυτό μπορεί να συμβεί σε πολλές περιπτώσεις. Ενδεικτικά αναφέρω την πολύδυμη κύηση, τον πρόδρομο πλακούντα, την ανώμαλη προβολή του εμβρύου ή την επιβεβλημένη γέννηση ενός πρόωρου βρέφους .

4. Ποιά είναι η αλήθεια σχετικά με την επισκληρίδιο αναισθησία;

Η επισκληρίδιος αναισθησία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και εμπεριέχει ελάχιστους κινδύνους. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται μελέτες για να αποδειχθεί αν τελικά οδηγεί σε αυξημένο ποσοστό Καισαρικών τομών.

5. Τι επιλογές έχει μια μητέρα που έχει ήδη κάνει μια Καισαρική τομή;

Μια γυναίκα που έχει ήδη μια καισαρική τομή στο ιστορικό της, αν επιλέξει τη δοκιμασία γέννησης με φυσιολογικό τοκετό έχει πιθανότητες επιτυχίας μέχρι και 80%. Φυσικά απαιτείται αυξημένη εγρήγορση για πιθανές επιπλοκές. Να σημειώσω πως έχουν καταγραφεί φυσιολογικοί τοκετοί ακόμα και μετά από τρεις Καισαρικές.

6. Τι ισχύει τελικά σχετικά με τον τραυματισμό των μυών της πυέλου με τον Φυσιολογικό τοκετό;

Οι μυς της πυέλου, αυτοί δηλαδή που συγκρατούν την μήτρα, τον κόλπο, την ουροδόχο κύστη και την κατώτερη μοίρα του εντέρου επηρεάζονται από την κύηση και τον τοκετό. Υπάρχουν δυο διαφορετικές σχολές: η πρώτη υποστηρίζει πως η βλάβη των μυών λαμβάνει χώρα καθόλη τη διάρκεια της κύησης με πιθανά συνεπακόλουθα την ακράτεια ούρων ή/και κοπράνων και την πρόπτωση της μήτρας ή του κόλπου. Η δεύτερη υποστηρίζει πως για όλα αυτά ευθύνεται το στρες του τοκετού.

7. Οι μητέρες που είχαν τραυματικό τοκετό πρέπει στο μέλλον να γεννούν με Καισαρική τομή;

Αυτό δεν είναι απόλυτο. Η Καισαρική μπορεί να επιλεγεί ως μέτρο αποφυγής περαιτέρω βλάβης των μυών αλλά όπως προείπα η κύηση από μόνη της είναι ικανή να επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Επιπρόσθετα ο δεύτερος τοκετός δεν είναι συνήθως τόσο επίπονος όσο ο πρώτος.

8. Τι γίνεται με το κόστος;

Η Καισαρική κοστίζει σαφώς περισσότερο τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Πέρα από το κόστος της επέμβασης αυτής καθ’ εαυτής πρέπει να υπολογίσουμε το προσωπικό του χειρουργείου, τα νοσήλεια, τη φαρμακευτική αγωγή και τις πιθανές επιπλοκές. Βέβαια αν τίθεται θέμα ζωής του βρέφους δεν σκεφτόμαστε το κόστος.

9. Πως πρέπει να γεννιούνται τα παιδιά με ισχιακή προβολή;

Μια μεγάλη διεθνής έρευνα στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα έλυσε πιθανώς οριστικά αυτό το ζήτημα αποδεικνύοντας πως ο πιο ασφαλής τρόπος για το βρέφος είναι η εκλεκτική Καισαρική τομή.

10. Εσείς πως θα θέλατε να γεννήσει η σύζυγός σας;

Το βασικό δεν είναι τι θέλω εγώ ή η σύζυγός μου, αλλά ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για εκείνην και το παιδί μας. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως δεν γεννά με Καισαρική ή Φυσιολογικό τοκετό επειδή έτσι το θέλει ο Μαιευτήρας, αλλά επειδή είναι ιατρικώς ενδεδειγμένο.

Χάρης Χηνιάδης

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, την Υπερηχογραφία και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική

www.hiniadis.com