Στον καφέ λέμε… ναι!

Σκέτος, με γάλα, με ζάχαρη ή υποκατάστατα, ντεκαφεινέ, με σαντιγί, με σοκολάτα, με αλκοόλ, κρύος ή ζεστός, με κρέμα, φίλτρου, βραστός ή στιγμιαίος, ο καφές αποτελεί καθημερινή απόλαυση και για πολλούς απαραίτητη ανάγκη.

Δίνει το παρόν στο πρωινό μας, στη δουλειά, στην κυριακάτικη βόλτα μας, όταν «τα λέμε» με φίλους, στην επίσκεψη, μετά το φαγητό, στην απογευματινή ξεκούραση… Αναλύθηκαν τα υπέρ και τα κατά και καταλήξαμε πως… στον καφέ λέμε ναι!

Ένα καφεδάκι ακόμα! Να το πάρω;

Η ΣΗΠ (συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα) καφεΐνης διαφοροποιείται από οργανισμό σε οργανισμό, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι προσκομίζουν οφέλη στην υγεία τους καταναλώνοντας από 1 μέχρι 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως. Υπάρχουν βεβαίως μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που ακόμα και μία μερίδα καφέ την ημέρα μπορεί να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο ή ανεξέλεγκτη υπερένταση, αυτές όμως αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα.

Πώς πιω τον καφέ μου;

Πιείτε τον καφέ σας σκέτο! Χρησιμοποιήστε σκόνη καφέ και νερό στις σωστές αναλογίες για να αναδείξετε την πραγματική του γεύση και το αυθεντικό του άρωμα. Επίσης σε αυτή τη μορφή δεν σας επιβαρύνει με θερμίδες! Ο καφές ωστόσο, όντας διουρητικός, μειώνει τα επίπεδα των υγρών του σώματος. Προτείνω να καταναλώνετε πάντα ένα ποτήρι νερό μαζί με κάθε φλιτζάνι καφέ ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης.

Τι μου προσφέρει;

Δεν πίνουμε τυχαία τον πρωινό καφέ για να «ξυπνήσουμε». Πραγματικά η καφεΐνη δρα άμεσα (εντός 15 λεπτών), διεγείρει τα νευρικά μας κύτταρα και μας κρατάει σε εγρήγορση. Ακόμα, είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών που προφυλάσσουν την υγεία των κυττάρων μας. Περιέχει θεοφιλίνη η οποία χαλαρώνει τους μυς στους βρόγχους μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα του άσθματός. Μειώνει την απελευθέρωση της ισταμίνης με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από κάποιες αλλεργίες. Ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Προφυλάσσει τις γυναίκες από την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των μαστών και τους άντρες από την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας Parkinson. Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κίρρωσης του ύπατος, πέτρας στην χολή και στα νεφρά, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέως εντέρου. Αυξάνει την ΘΕΤ (θερμογενετική επίδραση της τροφής) αυξάνοντας έτσι τον μεταβολικό ρυθμό.

Γιατί μέχρι 3 φλιτζάνια;

Γιατί περισσότερη ποσότητα αποκαλύπτει σημαντικά μειονεκτήματα της υπερκατανάλωσης καφεΐνης που επιβαρύνουν την υγεία μας με άμεσες αλλά και μελλοντικές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα: Έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με ανικανότητα σύλληψης, αποβολή εμβρύου, πρόωρο τοκετό και νεογνά χαμηλού βάρους. Επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής λόγω της αύξησης των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της LDL και των τριγλυκεριδίων. Αυξάνεται ο κίνδυνος για αρθριτικά και οστεοπόρωση λόγω της δέσμευσης του ασβεστίου των τροφών. Ως φυσικό διεγερτικό αυξάνει την αρτηριακή πίεση και δημιουργεί ταχυκαρδία, υπερβολική ένταση και αϋπνία. Ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τις ημικρανίες και τον πονοκέφαλο. Αυξάνει την έκκριση των γαστρικών υγρών με αποτέλεσμα να δημιουργεί πόνο σε άδειο στομάχι.

Απολαύστε λοιπόν το καφεδάκι σας … με μέτρο!

Εξάλλου, οτιδήποτε μας ευχαριστεί δε μπορεί παρά ευεργετικό να είναι!

Ανδρουλάκη Καλλιόπη

Διατροφολόγος Διαιτολόγος

Καθηγήτρια ΤΕΙ Κρήτης