Παχυσαρκία, γαστρικός δακτύλιος, γαστρικό μπαλονάκι, αδυνάτισμα και μετά τι;

Η πλαστική χειρουργική είναι εδώ για να δώσει τη λύση

Τη σημερινή εποχή, δυστυχώς, λόγω της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής η παχυσαρκία έχει αυξηθεί επικίνδυνα ακόμα και στην παιδική ηλικία. Αυτά τα παιδιά συνήθως εξελίσσονται σε παχύσαρκους ενήλικες, οι οποίοι έχουν πολλά προβλήματα υγείας όπως σάκχαρο, υπέρταση, δερματικά προβλήματα, καρδιολογικά προβλήματα, αρθροπάθειες κλπ. Επίσης αυτά τα άτομα παρουσιάζουν πολλά ψυχολογικά προβλήματα: χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, σεξουαλικά προβλήματα, κατάθλιψη κλπ. ‘Όπως και στα περισσότερα προβλήματα υγείας η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη: η μεσογειακή διατροφή, η γυμναστική και το βάδισμα είναι η καλύτερη μέθοδος για ένα υγιές και καλλίγραμμο σώμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως παρόλη την πληροφόρηση και την προσπάθεια μπορεί να παρουσιαστεί η μάστιγα η οποία ονομάζεται παχυσαρκία. Η αντιμετώπιση αυτής είναι ένα μακροχρόνιο, δύσκολο πρόβλημα το οποίο έχει ως σκοπό να βοηθήσει στην επίλυση των οργανικών και των ψυχολογικών προβλημάτων αυτών των ατόμων. Για να γίνει η επίτευξη αυτού του στόχου είναι απαραίτητη μια ομαδική προσπάθεια από διαιτολόγους, γενικούς χειρουργούς, ψυχολόγους και πλαστικούς χειρουργούς.

 

Οι επεμβάσεις γενικής χειρουργικής κατά της παχυσαρκίας (το μπαλονάκι, ο δακτύλιος, η γαστρική παράκαμψη κλπ), έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.  Υπάρχουν διάφορες επεμβάσεις, η καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, και η μείωση του βάρους επέρχεται σε μερικούς μήνες, ανάλογα φυσικά και με την κάθε περίπτωση. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται από εξειδικευμένες ομάδες γενικών χειρουργών, οι οποίοι σας παρακολουθούν από την πρώτη ημέρα που θα αποφασίσετε να κάνετε την επέμβαση κατά της παχυσαρκίας μέχρι που θα καταφέρετε να επιτύχετε το στόχος σας και να χάσετε τα περιττά κιλά.

 

Τι γίνεται όμως μετά την απώλεια των περιττών κιλών; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι χάνουν 40- 50 ακόμα και 100 κιλά. Το πρόβλημα είναι ότι με αυτήν την τεράστια απώλεια βάρους επέρχεται χαλάρωση του δέρματος και παραμόρφωση του σώματος: περίσσεια δέρματος στην κοιλιά και στους μηρούς, πτώση των γλουτών, πτώση των μαστών κλπ. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις η γυμναστική, οι κρέμες και τα διάφορα μηχανήματα δεν μπορούν να βοηθήσουν. Συνήθως η χαλάρωση είναι τόσο μεγάλη που για να διορθωθεί η μόνη λύση είναι το χειρουργείο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ναι μεν αυτά τα άτομα έχουν χάσει πολλά κιλά αλλά η εμφάνιση τους εξακολουθεί να είναι προβληματική, ακόμα δεν μπορούν να χαρούν το σώμα τους, αισθάνονται  μειονεκτικά και νοιώθουν ντροπή. Οι υποψήφιοι πρέπει να κατανοήσουν ότι πιθανώς να χρειαστούν αρκετές επεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν 6-12 μήνες μετά που σταθεροποιηθεί το βάρος τους. Η πλαστική χειρουργική με την εμπειρία χρόνων μπορεί να δώσει λύσεις.

 

Πτώση μαστών-Ανόρθωση Μαστών: με την απώλεια βάρους προκαλούνται αλλαγές στο σχήμα και στο μέγεθος των μαστών, με αποτέλεσμα το στήθος να χαλαρώνει και να ‘πέφτει’. Η μαστοπηξία είναι ένα πολύ συνηθισμένο χειρουργείο το οποίο έχει ως σκοπό να ‘ανορθώσει’ το στήθος δίνοντας του μια όμορφη και νεανική εμφάνιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο μαστός είναι σχεδόν ‘άδειος’ και για να επιτύχουμε ένα όμορφο σχήμα είναι απαραίτητη η τοποθέτηση πρόθεσης σιλικόνης. Η ανόρθωση στήθους με ή χωρίς σιλικόνες είναι ένα χειρουργείο το οποίο γίνεται με γενική νάρκωση και διαρκεί περίπου 3 ώρες. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι γρήγορη και τα αποτελέσματα είναι εμφανή από τις πρώτες ημέρες.

 

Κρεμάμενη κοιλία-Κοιλιοπλαστική: είναι σοβαρή επέμβαση με την οποία απομακρύνουμε περίσσεια δέρματος και λίπους από την κοιλιά και σφίγγουμε τους μύες της κοιλιάς. Ορισμένες φορές μπορεί να συνδυασθεί και με λιποαναρρόφηση στο πλαϊνό τμήμα της κοιλιάς ή στους μηρούς. Το χειρουργείο αυτό γίνεται με γενική νάρκωση και ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος μπορεί να διαρκέσει 3-5 ώρες. Μετά το χειρουργείο χρειάζεται προσοχή και ξεκούραση για περίπου μια εβδομάδα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και μόνιμο.

 

Περίσσεια δέρματος σε μηρούς, γλουτούς, βραχίονες-Ανόρθωση μηρών, γλουτών, βραχιόνων ( tanga lift, belt lift κλπ): μετά από μεγάλη απώλεια βάρους παρουσιάζεται χαλάρωση δέρματος (το δέρμα κρέμεται) σε διάφορα σημεία του σώματος: μηρούς, γλουτούς ή μπράτσα. Σε περίπτωση που κάποιος χάσει πάνω από 30-40 κιλά αυτή η χαλάρωση είναι δύσκολο να αποφευχθεί.  Τα χειρουργεία αυτά γίνονται με γενική νάρκωση και ανάλογα με τη περίπτωση μπορεί να διαρκέσουν 3-4 ώρες. Η ανόρθωση μπορεί να δώσει στο σώμα ένα καλό, νεανικό σχήμα και να αφαιρέσει τη περίσσεια δέρματος.

 

Πριν από κάθε χειρουργείο γίνεται πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος (εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος), ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να αποφευχθούν οι επιπλοκές. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι όλα αυτά τα χειρουργεία γίνονται με γενική νάρκωση ( ή τοπική νάρκωση και μέθη) και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 1-2 ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει συνδυασμός δυο επεμβάσεων όπως κοιλιοπλαστική και ανόρθωση μαστών ή ανόρθωση βραχιόνων και ανόρθωση μαστών. Επίσης, δυστυχώς, οι περισσότερες επεμβάσεις αφήνουν ουλές, οι οποίες με τον καιρό καλυτερεύουν αλλά σπανίως εξαφανίζονται τελείως.

 

Ο δρόμος από την παχυσαρκία προς ένα καλλίγραμμο σώμα είναι μακρύς και χρειάζεται αρκετή επιμονή και υπομονή, αλλά τα αποτελέσματα αξίζουν τον κόπο. Αυτά τα χειρουργεία έχουν πολύ καλά και μόνιμα αποτελέσματα (τα αποτελέσματα διαρκούν για χρόνια), αλλά ακόμα και μετά το χειρουργείο πρέπει κάποιος να κατανοήσει ότι θα πρέπει να τρέφετε σωστά, να γυμνάζει το σώμα του συστηματικά και να προσπαθεί να διατηρεί το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι σε περίπτωση που κάποιος μετά το χειρουργείο πάρει 2-3 κιλά δεν υπάρχει πρόβλημα, αν όμως αντίθετα πάρει 20-30 κιλά, μπορεί να χαλάσει το καλό αποτέλεσμα, το οποίο απέκτησε με τόσο κόπο.

 

Τη σημερινή εποχή δεν είναι ανάγκη να μένετε εγκλωβισμένοι σε μια εικόνα η οποία δεν σας ικανοποιεί. Μην ακούτε συμβουλές τρίτων ή οδηγίες από κάποια έντυπα αμφίβολης ποιότητας και κύρους. Ακόμα και μικρά θαύματα μπορούν να επιτευχθούν, αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες των εξειδικευμένων Γενικών Χειρουργών και Πλαστικών Χειρουργών. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική για αυτό και αν ενδιαφέρεστε να υποβληθείτε σε κάποια επέμβαση καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό Πλαστικό Χειρουργό, ο οποίος θα μπορέσει να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Λουίζα Μιχαλάκη MD, MRCS, EBOPRAS

Πλαστικός Χειρουργός

Επιμελήτρια Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής, Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν

Τηλ: 210 6972 000, 210 6972 887

Ιατρείο: Κηφισίας 195 και Ιερέως Δούση 23, Μαρούσι, 151 24

Τηλ: 210 6127 790, Κινητό: 6944 681 076

Email: louisadoc@hotmail.com

Website: www.mihalaki.gr