Η διάρροια των ταξιδιωτών: η κυριότερη αιτία νόσησης των ταξιδιωτών

Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι ένα συχνό πρόβλημα στα ταξίδια. Σύμφωνα με ορισμένες στατιστικές μελέτες, παρά το γεγονός ότι συνήθως είναι μικρής διάρκειας και αυτοπεριοριζόμενη, το 40% των ταξιδιωτών τροποποιεί το πρόγραμμά του όταν εμφανίζεται, ενώ το 20% αναγκάζεται να παραμείνει κλινήρες. Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι ιδιαιτέρως συχνή σε περιοχές της Αφρικής, της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και της Ασίας, ενώ σύμφωνα με ορισμένες ιατρικές στατιστικές μελέτες το ποσοστό των κρουσμάτων στις βιομηχανικές χώρες είναι περίπου 10%. Ιδιαιτέρως ευπρόσβλητα είναι τα νεαρά άτομα.

H διάρροια των ταξιδιωτών χαρακτηρίζεται από χαλαρές κενώσεις που μπορεί να είναι και άνω των δέκα, συνοδεύεται από ναυτία, κοιλιακή δυσφορία, ενώ ο πυρετός είναι σπάνιος. Μπορεί να εμφανιστεί εμετός. Το σύνδρομο υποστρέφει συνήθως εντός πενθημέρου. Σε υπερευαίσθητους οργανισμούς μπορεί να διαρκέσει πάνω από μήνα. Το παθογόνο λοιμογόνο αίτιο που προκαλεί την διάρροια των ταξιδιωτών ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή. Το Escherichia coli, η Shigella, το Campylobacter, είναι τα πιο συνήθη παθογόνα. Άλλοι νοσογόνοι μικροοργανισμοί είναι η Aeromonas, η Salmonella, ο ιοί, ο παράγων Norwalk, ορισμένα παράσιτα.


Η διάρροια των ταξιδιωτών αντιμετωπίζεται συχνά με καλή ενυδάτωση και ορισμένα αντι διαρροϊκά φάρμακα πρώτης ανάγκης που πρέπει να βρίσκονται πάντα στο φαρμακείο του ταξιδιώτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται η χορήγηση ειδικής αντιβιοτικής αγωγής. Στις συνήθεις περιπτώσεις η μητέρα που θηλάζει δεν πρέπει να διακόψει τον θηλασμό αλλά να αυξήσει την πρόσληψη υγρών.


Απλά μέτρα πρόληψης της διάρροιας των ταξιδιωτών :


· Να πλένετε συχνά τα χέρια σας


· Να μην καταναλώνετε τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές


· Να μην καταναλώνετε κακά πλυμένα λαχανικά, ωμά ή κακά ψημένα κρέατα και ψάρια


· Τα φρούτα πρέπει να ξεφλουδίζονται στα ταξίδια και να μην καταναλώνονται αναποφλοίωτα


· Το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό


· Να καταναλώνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό και ποτά


· Να μην καταναλώνετε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα


· Η θερμότητα φονεύει τους μικροοργανισμούς που προκαλούν διάρροια, η κατάψυξη όχι, επομένως δεν πρέπει να καταναλώνετε αμφιβόλου ποιότητας παγάκια


· Εάν πάσχετε από ορισμένα χρόνια νοσήματα, ενδέχεται να χρειαστείτε προφύλαξη έναντι της διάρροιας των ταξιδιωτών με ειδικά φάρμακα, διότι υπάρχουν περιπτώσεις που η διάρροια των ταξιδιωτών προκαλεί σοβαρές επιπλοκές.

 

Μοσχοβάκη Αναστασία

Ιατρός Ειδική Παθολόγος