Πλύνετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά σας!

1222484_low.jpg

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα όπου τα φρούτα και τα λαχανικά υπάρχουν σε αφθονία! Δυστυχώς, όμως, θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με το πλύσιμο τους, εφόσον συχνά πυκνά διαβάζουμε έρευνες οι οποίες εστιάζουν την προσοχή μας στα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που ανιχνεύονται σε φρούτα και λαχανικά, κυρίως στα «εκτός εποχής».

Τα λαχανικά στα οποία η παρουσία φυτοφαρμάκων είναι συχνότερη είναι τα καρότα, οι πατάτες, τα αγγούρια και οι ντομάτες, λαχανικά που υπάρχουν  σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι μας. Επίσης, τα μήλα, τα βερίκοκα, οι φράουλες, τα σταφύλια και τα εξωτικά φρούτα είναι τα πιο επίφοβα από τα φρούτα. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να προστατευτούμε από αυτές τις επικίνδυνες ουσίες;

  • Πλύσιμο με άφθονο νερό: όσο αυτονόητο κι αν ακούγεται, δεν το εφαρμόζουμε όλοι σωστά. Τα φρούτα και τα λαχανικά μας, και ιδιαιτέρως αυτά που θα καταναλώσουμε με τη φλούδα, επιβάλλεται να τα πλένουμε πολύ σχολαστικά. Ένα πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό θα απομακρύνει τα περισσότερα μικρόβια και βακτήρια που υπάρχουν στο εξωτερικό, αλλά και αρκετά μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκων. Πολλοί συνιστούν κι ελαφρό σαπούνισμα των φρούτων και των λαχανικών που έχουν λεία επιφάνεια (ντομάτες, μήλα κτλ). Προτείνεται να χρησιμοποιείτε πράσινο σαπούνι, εφόσον είναι το λιγότερο ακίνδυνο, και σε κάθε περίπτωση να ξεπλένετε πολύ καλά! Σε αντίθετη περίπτωση, όχι μόνο δε θα γλυτώσετε από τα φυτοφάρμακα, αλλά θα επιβαρυνθείτε και με τα χημικά του υγρού πιάτων!

TIP: Επιμείνετε στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι γιατί είναι η περιοχή όπου συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

  • Κάθε πράγμα στον καιρό του…: Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά της εποχής. Σίγουρα, τα εκτός εποχής έχουν ψεκαστεί πολύ περισσότερες φορές μέχρι να φτάσουν στο πιάτο σας!
  • Φρούτα και λαχανικά σε XL μέγεθος; Μην τα εμπιστεύεστε…: Αγοράστε φρούτα και λαχανικά που έχουν φυσιολογικό μέγεθος και σχήμα. Όταν όλα έχουν το ίδιο μέγεθος και σχήμα είναι λίγο ύποπτο! Επίσης, αν είναι πολύ μεγάλα, μάλλον έχουν ψεκαστεί με κάποιο φάρμακο για τη γρήγορη ωρίμανσή τους.
  • Να τα μουλιάσω; Όχι! Καλύτερα να τα πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Με το μούλιασμα δεν απομακρύνονται τα βλαβερά στοιχεία, αλλά μεταφέρονται και σε μέρη που δεν υπήρχαν πριν!
  • Προσοχή στα… «κατσαρά»! Ένα κατσαρό μαρούλι θέλει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο πλύσιμο από μία ντομάτα. Ανάμεσα στις πτυχές που δημιουργούνται μπορεί να μείνουν υπολείμματα από βλαβερές ουσίες και μικρόβια. Γι αυτό, πλύνετε ένα ένα και σχολαστικά τα φύλλα του μαρουλιού, της γαλλικής σαλάτας, της «σγουρής» σαλάτας. Για να πλύνετε μπρόκολο και κουνουπίδι, αφαιρέστε το κοτσάνι, πλύντε καλά τις «φουντίτσες» και αφήστε τις σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά.
  • Πετάξτε τα μαραμένα φύλλα και κόψτε τις κάθε φθαρμένη και μαραμένη επιφάνεια: είναι επίφοβα μέρη για συγκέντρωση βακτηρίων.
  • Βουρτσίστε! Χρησιμοποιείστε μια σκληρή βούρτσα για λαχανικά με σκληρή επιφάνεια όπως οι πατάτες και τα καρότα. Θα κάνει τη διαδικασία καθαρισμού τους πιο εύκολη, εφόσον το χώμα που έχει ξεραθεί επάνω δε φεύγει εύκολα, όσο κι αν τα πλένετε με τρεχούμενο νερό. Ας μη χαλάμε αλόγιστα νερό!