Σιδηροπενία

Η σιδηροπενία χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Λόγω του σημαντικού ρόλου του σιδήρου στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην ομαλή μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς και στην ομαλή διεξαγωγή των χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά στο σώμα, συμπτώματα όπως διαταραχές συγκέντρωσης, ζάλη, εύκολη κόπωση, δύσπνοια, αίσθημα ταχυκαρδίας, απώλεια αντοχής, λιποθυμία, εμφανίζονται.
Η πτώση σιδήρου προκαλεί αλλοιώσεις από το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά, όπως εύκολη ρυτίδωση, αύξηση ευθραυστότητας μαλλιών και νυχιών. Σε σοβαρή σιδηροπενία αναπτύσσονται σχισμές στις γωνίες του στόματος, διαστροφή συμπεριφοράς, κοιλονυχία, νευρολογικά σύνδρομα. Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την πιο κοινή αιτία αναιμίας παγκοσμίως.

Περισσότερα...

Βουλιμία

Τα βουλιμικά επεισόδια σοβαρής μορφής προσβάλλουν αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού σήμερα.

Η βουλιμία χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας, συχνά γλυκισμάτων και φαγητών πλούσιων σε λίπος. Τα επεισόδια συχνά ακολουθούν χρήση καθαρτικών ή διουρητικών, τεχνητή πρόκληση εμέτων ή περίοδοι νηστείας που προετοιμάζουν το επόμενο βουλιμικό επεισόδιο.

Περισσότερα...

Δυσάρεστη μυρωδιά ούρων

Κατά την διάρκεια του μεταβολισμού, παράγονται άχρηστες ουσίες στον οργανισμό, όπως ουρία, της κρεατινίνη και των όξινα προϊόντα. Η απαλλαγή του σώματος από τις άχρηστες ουσίες γίνεται με την παραγωγή του ούρου, στο οποίο ευρίσκονται διαλυμένες άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού.

Περισσότερα...

Υψηλό φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μία κρυσταλλική υδατοδιαλυτή ουσία, η οποία συμμετέχει σε μια ποικιλία βιοχημικών αντιδράσεων του οργανισμού. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή του DNA και του RNA και αποτελεί συνένζυμο για τη σύνθεση μεθειονίνης. Οι ενώσεις του φυλλικού οξέος δρουν ως συνένζυμο στη μεταφορά ουσιών με μία ανθρακική ομάδα.

Περισσότερα...

Ζάχαρο

Με τον όρο μεταγευματικό σάκχαρο αποκαλούμε το μετρούμενο σάκχαρο του αίματος μετά την βρώση τροφής.

Περισσότερα...

Trans λιπαρά : γιατί είναι τόσο επικίνδυνα

Ο κλασσικός διαχωρισμός των λιπαρών ουσιών σε βλαπτικά για την υγεία κορεσμένα λιπαρά (ανευρίσκονται κλασσικά σε βούτυρο και τα ζωικά προϊόντα, έχουν στερεά μορφή σε θερμοκρασία δωματίου) και σε ευεργετικά για την υγεία ακόρεστα λιπαρά (ανευρίσκονται κλασσικά σε φυτικά έλαια είναι ρευστά σε θερμοκρασία δωματίου και έχουν ευεργετική δράση στην υγεία) δεν ισχύει πλέον σήμερα. Ήδη από τον εικοστό αιώνα, μία νέα κατηγορία λιπαρών, τα τρανς λιπαρά εισήχθησαν μαζικά από την βιομηχανία τροφίμων (π.χ. τηγανητά και ψητά φαγητά, fast food, τυποποιημένα τρόφιμα, εστιατόρια).

Περισσότερα...

Βρείτε μας στο facebook

SFbBox by psd to html